THLS

Uit WIKIvarium
(Doorverwezen vanaf Taakgroep)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving

Het doel van de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving is om bij te dragen aan het volwaardig burgerschap van verminderd zelfredzame mensen. 'Volwaardig burgerschap' houdt in dat iedereen kan deelnemen aan alle facetten van de maatschappij. Verminderd zelfredzame mensen moeten net als andere burgers de mogelijkheid hebben om te werken, sporten, wonen, hobby's te hebben, uit te gaan en te reizen.

De Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving wil haar doel bereiken door activiteiten te organiseren waarbij de nadruk ligt op beeldvorming, bewustwording, empowerment en inclusief denken en doen (bron: www.thls.nl).

Meer dan twintig procent (>20%) van de Nederlandse bevolking is verminderd zelfredzaam en loopt hierdoor een verhoogd risico bij incidenten, rampen en calamiteiten. THLS brengt dit onderwerp onder het thema 'veiligheid van verminderd zelfredzame personen" onder de aandacht van gemeenten en professionele hulpdiensten.

Veiligheid bij rampen en handicap is een nieuw en essentieel aspect van inclusief denken en doen! Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Taakgroep opdracht gegeven om gedurende drie jaar het project 'veiligheid en verminderde zelfredzaamheid' uit te voeren. Daartoe worden op lokaal niveau activiteiten ontwikkeld met gemeenten, veiligheidsregio's, hulpverleningsautoriteiten en met lokale platforms van mensen met een beperking. Vanuit het Rvarium® worden deze activiteiten uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Taakgroep.

Op beurzen en evenementen presenteert het Rvarium® zich bijvoorbeeld met ervaring-activiteiten. Zoals het "stiltecentrum" en de circustent "Rvarium". Dit zijn creatieve leeromgevingen waar mensen kunnen ervaren welke risico’s en gevaren verminderd zelfredzame mensen kunnen lopen bij incidenten, rampen en calamiteiten.

Keurmerk

Verder zijn en worden er producten, diensten en opleidingen ontwikkeld in Nederland die mogelijk een Rvarium keurmerk krijgen. Criteria om dit keurmerk te verkrijgen zijn:

  • De kwaliteit van de producten, diensten of opleidingen is hoog;
  • De dienst of opleiding is erop gericht om de veiligheid en zelfredzaamheid van mensen met een beperking te verhogen;
  • Een product biedt voor de doelgroep echt veiligheid;
  • Het product is ook (en misschien wel juist) te gebruiken door mensen met een beperking.

Ervaringen

Ervaringen staan beschreven op de pagina Persoonlijke ervaringen