Overstroming: verschil tussen versies

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 45: Regel 45:




===Externe Links===
==Externe Links==


*[http://www.burgemeesters.nl/vantellingen Interview met oud-burgemeester Van Tellingen (Tiel) over de evacuatie in de Tielerwaard in 1995]
*[http://www.burgemeesters.nl/vantellingen Interview met oud-burgemeester Van Tellingen (Tiel) over de evacuatie in de Tielerwaard in 1995]

Versie van 5 okt 2009 13:11

Overstroming

Als een rivier of zee buiten haar oevers treed is er sprake van een overstroming. In sommige gevallen treed de rivier of zee zover buiten haar oevers, dat er slachtoffers kunnen vallen of dat er schade ontstaat, dan spreekt men van een watersnood of van een ramp. Nederland heeft in het verleden veel te maken gehad met overstromingen of met dreigingen tot overstromingen. Bijvoorbeeld de watersnoodramp in 1953. Hierbij vielen bijna 1800 slachtoffers en raakten meer dan 100.000 mensen hun huizen, bezittingen en dierbaren kwijt. Ook in het buitenland komen regelmatig overstromingen voor, bijvoorbeeld de overstroming van New Orleans na de orkaan Katrina. Hierbij kwamen meer dan 1900 mensen om het leven en de materiële schade in de miljarden liep.

Door al deze ervaringen is het nu bekend hoe we ons tegen deze gevaren kunnen beschermen. Toch is het belangrijk om, ondanks goede dijken en dammen een overstroming nooit uit te sluiten.

In de meeste gevallen worden overstromingen in Nederland veroorzaakt door de Noordzee, welke door storm hoger komt te staan. De gevolgen kunnen nog verergerd worden door langdurige regenval, springtij en hoge waterstanden in de rivieren. Er zijn ook overstromingen die worden veroorzaakt vanuit de rivieren. Bijvoorbeeld wanneer er veel smeltwater vanuit de bergen komt, of wanneer er veel regen valt in hogere gebieden. Bij een overstroming vanuit de rivier loopt het water (in tegenstelling tot een overstroming vanuit de Noordzee) uiteindelijk weer weg. Alleen de polders moeten dan worden leeggepompt.

Gevolgen

Een belangrijk gevolg is de schade aan mensen, dieren en materialen die bij een grote overstroming heel groot kan zijn. Daarnaastzal een groot gedeelte van de maatschappij tijdelijk worden ontwricht. Denk maar eens aan de overstroomde supermarkten, banken die niet meer in gebruik zijn, een aangetast telefoonnetwerk, uitval van nutsvoorzieningen, bedrijfsuitval, productieverlies, ondergelopen landbouwgewassen, beschadigde landschappen enz. Ook kunnen er vervuilingen ontstaan, door het vrijkomen van chemische stoffen bij het overstromen van chemische installaties.

Er moet rekening worden gehouden met een lange evacuatietijd. Uit verschillende rapporten blijkt dat een evacuatie van de Nederlandse kust binnen 24 uur niet haalbaar is. Denk bijvoorbeeld aan het overstromen van het wegennet, waardoor evacueren moeilijker wordt. Bij het nemen van besluiten tot evacuatie moet dus rekening worden gehouden met de wegcapaciteit.


Kijk voor meer informatie over de geschatte omvang van schade bij een overstroming op de website van platform overstromingen.

Wat doet de overheid?

Om overstroming te voorkomen heeft de overheid veel dijken verhoogd en verstevigd. Ook zijn bijvoorbeeld kades verhoogd, van kanalen waar de waterstand snel kan stijgen. Ook zijn er waterbvergingsgebieden ingericht, waar water kan worden geparkeerd, om de waterstand te laten dalen.

De bekendste maatregelen van de overheid om Nederland te beschermen tegen extreem hoog water zijn de deltawerken. Deze zijn zelfs internationaal bekend.


Wat kunt u zelf doen?

Voorbereiding

Kijkt u eens hoe hoog of laag u woont ten opzichte van het NAP. Op www.risicokaart.nl kunt u zien waar het gevaar op overtromingen het grootst is per provincie. Bedenk bij wie u terecht kunt als het water zo hoog komt te staan dat evacuatie noodzakelijk is. En bedenk wie u zou kunnen helpen als u niet zelfstandig uw huis kunt verlaten. Ook kunt u van tevoren zorgen voor een noodvoorraad. Kijk hiervoor eens op de website van het noodpakket.


Bij extreem hoog water

te evacueren zal u onder andere via deze televisiezender worden geinformeerd.

  • Sluit bij het verlaten van uw huis in ieder geval gas en elektriciteit af. Neem alleen de hoogst nodige bagage mee, bijvoorbeeld belangrijke papieren

en uw medicijnen.

  • Wanneer het te laat is voor evacuatie en u uw huis niet meer kunt verlaten, ga dan naar het hoogste plekje in uw huis. Vergeet het noodpakket niet

mee te nemen!


Externe Links


Raadpleeg voor aanpak bij calamiteiten de volgende rubrieken  :

Mensen met een; . verstandelijke beperkingpsychische beperkingconditionele beperkingzintuiglijke beperkinglichamelijke beperking . NAH/Afasiesterk afwijkende lichaamslengteOuderen (65+)Kinderen (14 -)tijdelijke beperkingLaaggeletterden en niet-Nederlandssprekenden