Ontruimingsoefening: verschil tussen versies

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
== Voorbereiding ==
== Voorbereiding ==


Wanneer een werkgever zich goed voorbereid op een [[calamiteit]], blijft het niet alleen bij technische maatregelen aan het gebouw en een [[BHV]] organisatie opzetten. Het oefenen van een ontruiming is een wezenlijk onderdeel van deze voorbereiding. Door het regelmatig trainen van medewerkers, blijft de kennis vers en zullen de BHVers tijdens een calamiteit adequaat kunnen optreden.
Wanneer een werkgever zich goed voorbereid op een [[calamiteit]], blijft het niet alleen bij technische maatregelen aan het gebouw en een [[Bedrijfshulpverlening (BHV)]] organisatie opzetten. Het oefenen van een ontruiming is een wezenlijk onderdeel van deze voorbereiding. Door het regelmatig trainen van medewerkers, blijft de kennis vers en zullen de BHVers tijdens een calamiteit adequaat kunnen optreden.


Een ontruimingsoefening wordt georganiseerd door de werkgever (meestal vertegenwoordigd door de HBHVer (zie [[Bedrijfshulpverlening (BHV)]]).  
Een ontruimingsoefening wordt georganiseerd door de werkgever (meestal vertegenwoordigd door de HBHVer (zie [[Bedrijfshulpverlening (BHV)]]).  
Meestal worden de werknemers en andere betrokkenen van tevoren ingelicht over de datum en het tijdstip van de oefening, maar de ontruimingsoefening kan ook als een 'verassing' komen.
Meestal worden de werknemers en andere betrokkenen van tevoren ingelicht over de datum en het tijdstip van de oefening, maar de ontruimingsoefening kan ook als een 'verrassing' komen.
Het is belangrijk dat iedereen in het gebouw deelneemt aan de ontruimingsoefening. Ook voor de niet-BHVers is het goed om te weten wat er kan gebeuren tijdens een calamiteit.
Het is belangrijk dat iedereen in het gebouw deelneemt aan de ontruimingsoefening. Ook voor de niet-BHVers is het goed om te weten wat er kan gebeuren tijdens een calamiteit.


== Mensen met een beperking ==
== Mensen met een [[beperking]] ==


Vaak wordt gedacht dat mensen met een beperking verminderd zelfredzaam zijn tijdens een ontruiming. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Bijvoorbeeld: Iemand met een visuele beperking kent zijn/haar eigen omgeving vaak heel goed en kan eenvoudig het gebouw verlaten. Vaak blijkt tijdens ontruimingsoefeningen wat mensen met een beperking kunnen en waar zij extra ondersteuning nodig hebben. Mensen die gebonden zijn aan bed hebben altijd hulp nodig bij een ontruiming. Ook dit is goed om te oefenen. De ervaring zal waardevol zijn tijdens een werkelijke calamiteit.
Vaak wordt gedacht dat mensen met een beperking verminderd zelfredzaam zijn tijdens een ontruiming. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn.  
Ook zal tijdens een ontruimingsoefening blijken dat mensen die als 'redelijk mobiel' werden ingeschat, toch veel moeite hebben met het verlaten van het gebouw. Denk hier bijvoorbeeld aan mensen die last krijgen van ademhalingsproblemen, zwangere vrouwen, mensen met overgwicht, vrouwen met extra hoge hakken of met ongemakkelijke kleding en mensen die geen Nederlands spreken.
 
'''Bijvoorbeeld:''' Iemand met een visuele beperking kent zijn/haar eigen omgeving vaak heel goed en kan eenvoudig het gebouw verlaten.  
 
Vaak blijkt tijdens ontruimingsoefeningen wat mensen met een beperking kunnen en waar zij extra ondersteuning nodig hebben. Mensen die gebonden zijn aan bed hebben altijd hulp nodig bij een ontruiming. Ook dit is goed om te oefenen. De ervaring zal waardevol zijn tijdens een werkelijke calamiteit.
Ook zal tijdens een ontruimingsoefening blijken dat mensen die als 'redelijk mobiel' werden ingeschat, toch veel moeite hebben met het verlaten van het gebouw. Denk hier bijvoorbeeld aan mensen die last krijgen van ademhalingsproblemen, zwangere vrouwen, mensen met overgewicht, vrouwen met extra hoge hakken of met ongemakkelijke kleding en mensen die geen Nederlands spreken. Zie ook [[Uitgankelijkheid]].

Huidige versie van 9 dec 2010 om 10:29

Voorbereiding

Wanneer een werkgever zich goed voorbereid op een calamiteit, blijft het niet alleen bij technische maatregelen aan het gebouw en een Bedrijfshulpverlening (BHV) organisatie opzetten. Het oefenen van een ontruiming is een wezenlijk onderdeel van deze voorbereiding. Door het regelmatig trainen van medewerkers, blijft de kennis vers en zullen de BHVers tijdens een calamiteit adequaat kunnen optreden.

Een ontruimingsoefening wordt georganiseerd door de werkgever (meestal vertegenwoordigd door de HBHVer (zie Bedrijfshulpverlening (BHV)). Meestal worden de werknemers en andere betrokkenen van tevoren ingelicht over de datum en het tijdstip van de oefening, maar de ontruimingsoefening kan ook als een 'verrassing' komen. Het is belangrijk dat iedereen in het gebouw deelneemt aan de ontruimingsoefening. Ook voor de niet-BHVers is het goed om te weten wat er kan gebeuren tijdens een calamiteit.

Mensen met een beperking

Vaak wordt gedacht dat mensen met een beperking verminderd zelfredzaam zijn tijdens een ontruiming. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn.

Bijvoorbeeld: Iemand met een visuele beperking kent zijn/haar eigen omgeving vaak heel goed en kan eenvoudig het gebouw verlaten.

Vaak blijkt tijdens ontruimingsoefeningen wat mensen met een beperking kunnen en waar zij extra ondersteuning nodig hebben. Mensen die gebonden zijn aan bed hebben altijd hulp nodig bij een ontruiming. Ook dit is goed om te oefenen. De ervaring zal waardevol zijn tijdens een werkelijke calamiteit. Ook zal tijdens een ontruimingsoefening blijken dat mensen die als 'redelijk mobiel' werden ingeschat, toch veel moeite hebben met het verlaten van het gebouw. Denk hier bijvoorbeeld aan mensen die last krijgen van ademhalingsproblemen, zwangere vrouwen, mensen met overgewicht, vrouwen met extra hoge hakken of met ongemakkelijke kleding en mensen die geen Nederlands spreken. Zie ook Uitgankelijkheid.