Ongevallen in tunnels

Uit WIKIvarium
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Ongevallen in tunnels

Een tunnel heeft meestal maar 2 in of uitgangen. Wanneer er dus ongevallen plaatsvinden in tunnels zijn de gevolgen vaak ernstig. Het is vaak lastig voor hulpdiensten om slachtoffers te bereiken en dit kan nog moeilijker worden wanneer er brand ontstaat. Dan worden de vluchtmogelijkheden nog meer beperkt door hitte en rook.

Het gaat bij ongevallen in tunnels om de volgende soort incidenten:

  • Ongevallen in treintunnels met passagierstreinen;
  • Ongevallen in autotunnels;
  • Ongevallen in metrotunnels;
  • Ongevallen en aanslagen op ondergrondse stations.

Een voorbeeld van een ongeval in een tunnel is de ramp in de mont blanc tunnel in 1999. Een lekkende brandstoftank leidde tot een brand in de tunnel. Dit kostte aan meer dan 40 mensen het leven.

Let op: ongevallen met goederentreinen met gevaarlijke stoffen in een tunnel vallen niet onder dit ramptype.

Gevolgen

Omdat de vluchtmogelijkheden in tunnels beperkt zijn en hulpdiensten moeilijker ter plaatse kunnen komen, zijn de gevolgen van ongevallen in tunnels vaak ernstiger. Mensen kunnen beklemd raken in het voertuig, of in de tunnel zelf wanneer delen instorten. Ook kan er brand ontstaan waardoor er ademhalingsproblemen en brandwonden voor zullen komen. Chaos en paniek kunnen deze gevolgen verergeren.

Wat doet de overheid?

Ten tijde van een ramp of crisis verstrekt de overheid informatie op Nederland 1 of op Radio 1. Bij een regionale ramp of crisis wordt informatie verstrekt via de regionale rampenzender.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u tijdens een ongeluk in de tunnel bent, verlaat dan uw auto en verlaat de tunnel via de dichtsbijzijnde vluchtweg.


Raadpleeg voor aanpak bij calamiteiten de volgende rubrieken:

Mensen met een: • Verstandelijke beperkingPsychische beperkingConditionele beperkingZintuiglijke beperkingLichamelijke beperkingNAH/AfasieSterk afwijkende lichaamslengteOuderen (65+)Kinderen (14 -)Tijdelijke beperkingLaaggeletterden en niet-Nederlandssprekenden

Persoonlijke instellingen