Ongeval met brandbare/explosieve stof

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Ongeval met brandbare, explosieve en giftige stoffen Opslag en transport van brandbare, explosieve en giftige stoffen (zoals LPG, chloor en ammoniak) moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen. Deze stoffen worden bijvoorbeeld opgeslagen en vervoerd in speciale tanks. De hulpdiensten bereiden zich goed voor op incidenten met gevaarlijke stoffen.

Wat doet de overheid? In de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen (WVGS) wordt het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, per spoor, via buisleidingen en over de binnenwateren geregeld. Vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren zijn herkenbaar aan oranje borden en gevaarsetiketten. Gevaarlijke stoffen mogen alleen langs vastgestelde routes worden vervoerd. Deze routes zijn herkenbaar door oranje borden met punt en zwarte pijl. Ook spoorwagons moeten aan beide zijden oranje borden en gevaarsetiketten voeren. Schepen die gevaarlijke stoffen vervoeren, voeren één of meerdere blauwe kegels en ’s nachts een blauwe lamp. Deze schepen zijn verplicht zich te melden bij verkeersposten die zorgen voor een veilige verkeersontwikkeling. De controle op het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt uitgevoerd door de Inspectie Verkeer en Waterstaat. DCMR Milieudienst Rijnmond werkt aan de kwaliteit van het milieu door op diverse punten in het Rijnmondgebied de luchtkwaliteit te meten (www.dcmr.nl). De brandweer bestrijdt incidenten en wordt daarin bijgestaan door chemische adviseurs van de DCMR Milieudienst Rijnmond. Daarnaast zijn politie, gemeentelijke diensten en Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) bij een calamiteit rond gevaarlijke stoffen betrokken.

Scenario’s Bij een ernstige lekkage zijn er twee scenario’s. De eerste is dat de schade beperkt blijft tot de plek van de ramp. De hulpdiensten zullen alles in het werk stellen om de slachtoffers te redden en de gevaren in de dammen. Het tweede scenario is dat er een gifwolk ontstaat. Bedrijven en brandweer zullen proberen de gifwolk met water neer te slaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een schip lekt in de haven. De havendienst brengt dan een waterscherm aan om de gassen neer te spoelen. Lukt dat niet dan drijft de wolk met de wind mee. Als de wolk een woongebied nadert, wordt de bevolking via de sirene gewaarschuwd. Iedereen moet in huis wachten totdat de wolk is overgedreven, met de ramen en deuren dicht en de mechanische ventilatie uitgeschakeld. Evacuatie is in geval van een gifwolk nooit aan de orde, omdat het verkeer vast zou lopen. Naarmate de wolk verder weg drijft, verspreidt en verdunt de gevaarlijke stof zich, waardoor er geen acuut gevaar meer is.

Wat kunt u zelf doen? Bij de ene gevaarlijke stof moet u wat anders doen dan bij de andere. U hoort dit via Radio of TV Rijnmond. Het gevaar van giftige stoffen is niet altijd even snel te herkennen. U kunt last krijgen van branderige ogen, hoesten, misselijkheid of jeuk. Maar er is één duidelijk signaal: de sirene. • Ga naar binnen, sluit deuren en ramen. • Luister naar Radio Rijnmond en volg de instructies op. • Sluit alles af wat voor ventilatie dient: afzuigkap, ontluchtingskoker, muur- en toiletrooster. Zit u in de auto doe dan ook de ventilatie uit. • Doe geiser, cv-ketel, fornuis uit. Draai de hoofdkraan van het gas dicht en doof open vuur. • Ga naar een goed af te sluiten vertrek; als het kan in het midden van het huis en op de hoogste verdieping. • Rook niet en vermijd onnodige inspanning. • Wacht met telefoneren. Overbelasting van de telefoonlijnen kan het werk van hulpdiensten ernstig verstoren. • Preventief aanschaffen van een gasmasker is niet zinvol. Gasmaskers zijn doorgaans geschikt voor één bepaald soort gas. Grote kans dat u bij een calamiteit niet het juiste type gasmasker heeft. Bovendien moet u er goed mee om kunnen gaan. • Kunt u nergens naar binnen? Ga dan snel weg van de plaats van het incident, tegen de wind in en met een doek voor uw neus en mond. Bron: http://www.vr-rr.nl/smartsite.dws?id=1696

Effecten Bij een dreigende explosie, bijvoorbeeld wanneer al brand is ontstaan, kan ontruiming aan de orde zijn in het bedreigde gebied. Mensen die zich bevinden in het effectgebied van een plotseling ongeval met brandbare of explosieve stof kunnen gewond raken door rondvliegende brokstukken (met name glas) of door hitte (straling) of door de drukgolf en instorting. Ook kan er intensieve rookvorming optreden. Rook heeft altijd een bepaalde mate van giftigheid. Wanneer het acute effect van de giftigheid van de betrokken rook of damp allesoverheersend is, gaat het om het ramptype ongeval met giftige stof. Wanneer er geen acute gezondheidseffect is, maar wel effecten op de volksgezondheid op de lange termijn, valt dat onder het ramptype “bedreiging volksgezondheid”.

Bron: http://www.borger-odoorn.nl/websites/common/download.asp?PropId=488

Raadpleeg voor aanpak bij calamiteiten de volgende rubrieken  :

Mensen met een; . verstandelijke beperkingpsychische beperkingconditionele beperkingzintuiglijke beperkinglichamelijke beperking . NAH/Afasiesterk afwijkende lichaamslengteOuderen (65+)Kinderen (14 -)tijdelijke beperkingLaaggeletterden en niet-Nederlandssprekenden