O: verschil tussen versies

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:
|Operationeel Basisplan (OBP)||Een geordende verzameling [[operationele gegevens]] van alle bij de rampenbestrijding betrokken diensten in een gemeente of regio.
|Operationeel Basisplan (OBP)||Een geordende verzameling [[operationele gegevens]] van alle bij de rampenbestrijding betrokken diensten in een gemeente of regio.
|- valign="top"
|- valign="top"
|Operationeel Team, Regionaal||Een team van vertegenwoordigers van de betrokken diensten/organisaties in de regionale rampenstaf, dat onder leiding van de Leider OT een gecoördineerde uitvoering van de rampenbestrijding bevordert.
|Operationeel Team, Regionaal||Een team van vertegenwoordigers van de betrokken diensten/organisaties in de [[regionale rampenstaf]]. Dit [[operationeel team]] staat onder leiding van de Leider OT en bevordert een gecoördineerde uitvoering van de rampenbestrijding.
|- valign="top"
|- valign="top"
|Operationeel Centrum||Een locatie waar onder leiding van de operationeel leider de uitvoeringscoordinerende functie van een gemeentelijke rampenstaf wordt uitgeoefend.
|Operationeel Centrum||Een locatie waar onder leiding van de operationeel leider de uitvoeringscoordinerende functie van een gemeentelijke rampenstaf wordt uitgeoefend.

Versie van 24 aug 2009 11:09

Naam Omschrijving
Officier van Dienst Brandweer (OvD-B) De functionaris die ter plaatse de leiding heeft over de brandweerinzet en daarnaast verantwoordelijk is voor de afstemming hiervan op de overige hulpverlening.
Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G) De functionaris die ter plaatse de leiding heeft over de geneeskundige hulpverlening en daarnaast verantwoordelijk is voor de afstemming hiervan op de overige hulpverlening.
Officier van Dienst Politie (OvD-P) De functionaris die ter plaatse de leiding heeft over de inzet van de politie en daarnaast verantwoordelijk is voor de afstemming hiervan op de overige hulpverlening.
Ondersteuning Het geheel van secretariële, logistieke en verbindingstechnische voorzieningen, met als doel een staf of een beleidsteam te laten functioneren.
Ondersteuningsgebied Het deel van het rampterrein dat nodig is om hulpverlening te bieden.
Ontruiming Het voor korte duur verlaten van een verblijfplaats op advies van parate diensten. Brandweer en politie kunnen direct tot een dergelijk advies overgaan, indien daarvoor een mandaat is versterkt. Een voorwaarde daarbij is dat zij de ontruiming in goede banen moeten kunnen leiden (vergelijk: evacuatie).
Operatien Het vertalen van beleidsbeslissingen in samenhangende opdrachten ten behoeve van de uitvoering.
Operationeel Basisplan (OBP) Een geordende verzameling operationele gegevens van alle bij de rampenbestrijding betrokken diensten in een gemeente of regio.
Operationeel Team, Regionaal Een team van vertegenwoordigers van de betrokken diensten/organisaties in de regionale rampenstaf. Dit operationeel team staat onder leiding van de Leider OT en bevordert een gecoördineerde uitvoering van de rampenbestrijding.
Operationeel Centrum Een locatie waar onder leiding van de operationeel leider de uitvoeringscoordinerende functie van een gemeentelijke rampenstaf wordt uitgeoefend.
Operationeel Leider De functionaris die door het bevoegd gezag is aangewezen om de operationele leiding uit te oefenen in het ROT (Regionaal Operationeel Team). Hij adviseert de (coördinerend bestuurder) burgemeester in het beleidsteam over operationele aangelegenheden. Beleidsbeslissingen vertaalt hij binnen het ROT in operationele opdrachten en hij coördineert de uitvoering daarvan.
Operationele leiding De bevoegdheid tot het in opdracht van de burgemeester geven van bindende aanwijzingen aan commandanten/hoofden van de bij de rampbestrijding samenwerkende zelfstandige diensten, zonder daarbij te treden in de bevoegdheden van de commandanten/hoofden van de diensten aangaande de wijze van uitvoeren van de taken.
Opperbevel Opperbevel duidt op twee samenhangende noties: enerzijds de politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid, anderzijds de zeggenschap over ieder die aan de (ramp)bestrijding deelneemt, zulks in het bijzonder met het oog op een goede coördinatie.
Opschalen Het veranderingsproces tijdens een ramp van het functioneren van het bestuur, de parate diensten en de gemeente, vanuit de dagelijkse situatie naar één regionale organisatievorm waarmee een ramp multidisciplinair wordt bestreden. Opschaling is uitgewerkt in coördinatie-alarmfasen: de Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure (GRIP).
Opstapplaatsen Deze zijn zowel via land als water te bereiken. Personeel en/of materiaal kan daar opstappen of overgezet worden. Daarnaast kunnen ook slachtoffers behandeld c.q. vervoerd worden. De politie, GHOR en Brandweer kunnen hun eigen benamingen behouden.
Opvangcentrum De plaats waar niet-gewonde en behandelde lichtgewonden worden ondergebracht in afwachting van de mogelijkheid tot terugkeer naar de eigen woongelegenheid of onderbrenging elders.
Opvangplaats Een plaats nabij het inzetgebied, welke dient als opvangplaats voor het geval de eenheden niet direct na aankomst ingezet kunnen of hoeven te worden.
Outbreak Een plotseling optredende verzameling van ziektegevallen, waarbij het aantal ziektegevallen in een omschreven periode bij deze groep mensen hoger is dan normaal te verwachten. Belangrijke kenmerken zijn het acute en onverwachte ontstaan en de tijdsdruk bij het analyseren en bestrijden.