Kernongevallen

Uit WIKIvarium
(Doorverwezen vanaf Kernongelukken)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Kernongevallen

Ongevallen met nucleaire installaties en vervoersongevallen met radioactief materiaal of radioactieve bronnen worden samengevat onder kernongevallen. In Nederland zijn verschillende risicovolle objecten. Denk hierbij aan de kerncentrale in Borssele en Dodewaard en de onderzoeksreactoren in Petten. Ook in de nabije omgeving zijn een aantal risicovolle objecten: Kerncentrale Doel, Emsland en Tihange. Daarnaast zijn nucleaire faciliteiten risicovol. Het gaat dan om laboratoria, of verrijkingsfabrieken.

De kernramp in Tsjernobyl in 1986 is één van de grootste kernrampen ooit, waarvan de gevolgen voor velen helaas nog dagelijks merkbaar zijn.

Let op: Er wordt hier niet ingegaan op het opzettelijk gebruik van kernwapens.

Gevolgen

Bij kernongevallen is er vaak sprake van een acuut gezondheidsrisico, waarvan de gevolgen misschien pas na vele jaren zichtbaar worden. Vaak krijgen mensen die zijn blootgesteld aan teveel straling kanker. De reddingswerkers van de Tsjernobylramp zijn hiervan een goed voorbeeld. Velen van hen zijn gestorven omdat ze aan teveel straling hebben blootgestaan. Op het moment van de ramp zijn er (behalve in de zeer directe omgeving van de ramp) weinig gewonden of slachtoffers. De slachtoffers die er tijdens de ramp vallen zullen omkomen door de ontstane brand (na ontbranding van koolstofmonoxide).

Wat doet de overheid?

De overheid heeft ter voorkoming van kernongevallen veel eisen gesteld aan het werken met nucleair materiaal, dit is vastgelegd in de Kernenergiewet. Daarnaast heeft de overheid een Nationaal Plan Kerongevallenbestrijding en zijn er vele lokale rampbestrijdingsplannen.

Bij een ramp of crisis verstrekt de overheid informatie op Nederland 1 of op Radio 1. Bij een regionale ramp of crisis wordt informatie verstrekt via de regionale rampenzender.

Wat kunt u zelf doen?

Denk Vooruit!

  • Blijf binnen of ga naar binnen en sluit deuren en ramen en alles wat voor ventilatie dient, zoals afzuigkap, ontluchtingskoker, muur- en toiletrooster;
  • Gebruik en drink geen kraanwater, geen regenwater, geen bladgroenten of moeilijk schoon te maken etenswaren;
  • Houd huisdieren binnen en raak geen mensen en dieren aan die buiten zijn geweest.


Raadpleeg voor aanpak bij calamiteiten de volgende rubrieken:

Mensen met een: • Verstandelijke beperkingPsychische beperkingConditionele beperkingZintuiglijke beperkingLichamelijke beperkingNAH/AfasieSterk afwijkende lichaamslengteOuderen (65+)Kinderen (14 -)Tijdelijke beperkingLaaggeletterden en niet-Nederlandssprekenden

Persoonlijke instellingen