Dossier:GRIP

Uit WIKIvarium
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 8 dec 2010 om 15:48 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Binnen het Infopunt Veiligheid is een dossier aangemaakt rondom Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. Binnen [https://www.infopuntve…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Binnen het Infopunt Veiligheid is een dossier aangemaakt rondom Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. Binnen dit dossier zijn onder andere de volgende rapporten en publicaties te vinden:

In maart 2006 heeft de Veiligheidskoepel een referentiekader GRIP vastgesteld en aansluitend daarop heeft de minister van BZK per circulaire van 11 september 2006 aan alle veiligheidsregio’s gevraagd dit referentiekader binnen één jaar te implementeren.

Het Lectoraat Crisisbeheersing, een gezamenlijk lectoraat van het NIFV en de Politieacademie, heeft begin 2008 bekeken in hoeverre het referentiekader in de veiligheidsregio’s is geïmplementeerd. Hiervoor is een korte vragenlijst uitgezet en zijn de beschreven GRIP-procedures opgevraagd en geanalyseerd. Vervolgens is geanalyseerd in welke mate de beschreven GRIP-procedures al dan niet voldoen aan het referentiekader GRIP. In deze notitie zijn de resultaten van de inventarisatie kort weergegeven.​ (bron: tekst pagina Infopunt Veiligheid)


In deze circulaire vraagt BZK aan de veiligheidsregio's om het landelijke Referentiekader GRIP, zoals dat is vastgesteld door de Veiligheidskoepel, te implementeren.​​ (bron: tekst pagina Infopunt Veiligheid)


In NRC Handelsblad van 6 februari 2010 concludeert Astrid Scholtens dat het optuigen van een complete commandostructuur bij een ramp niet werkt: “Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar ik denk dat dit vooral komt doordat veel gezagsdragers een zeker houvast en ook wel prestige aan die structuur ontlenen. Ik hoor wel eens dat ik de bestuurders beledig als ik vraagtekens bij die structuur zet.” In het zetten van vraagtekens staat ze niet alleen. In veel onderzoeksrapporten wordt aanbevolen om een aanpassing of een uitzondering te maken op GRIP.

Tegen deze achtergrond hebben de auteurs een korte inventarisatie gedaan naar de toepassing van GRIP in de crisisbeheersing. Daarbij zijn ze zich bewust dat de uitwerking van het Referentiekader GRIP (2006) in de verschillende regio’s niet uniform is en dat de daarop gebaseerde hoofdstructuur blinde vlekken kent. Voor deze inventarisatie leveren onderzoeksrapporten van crises en interviews over crisisbeheersing de belangrijkste bron aan ervaringen. Hieronder een korte weergave over de toepassing van GRIP in de praktijk. (bron: tekst pagina Infopunt Veiligheid)