Bewerkingstips: verschil tussen versies

Uit WIKIvarium
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '== Bewerkingstips == * Aan de linkerkant van het scherm staat, onder het kopje 'zoeken', een veld waarin je tekst kunt typen om bestaande onderwerpen te vinden. * Vu…')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
== Bewerkingstips ==
Bewerkingstips
Bron: www.wikipedia.nl, de vrije encyclopedie.


* Aan de linkerkant van het scherm staat, onder het kopje 'zoeken', een veld waarin je tekst kunt typen om bestaande onderwerpen te vinden.
== Basisbeginselen ==
* Vul onder de bewerkingspagina het veld “Samenvatting” in om (bondig) uit te leggen wat je veranderd hebt.
* Gebruik eerst de knop “Toon bewerking ter controle” voordat je de bladzijde definitief opslaat. Zo kun je zien of je aanpassingen er goed uit komen te zien.
* Gebruik dubbele haken om een <nowiki>[[onderwerp]]</nowiki> te linken. Een onbeschreven onderwerp ziet er doorgaans uit als <span style="color:#FF0000;">onderwerp</span>, terwijl bestaande links eruitzien als <span style="color:#0000FF">onderwerp</span>. Zie ook [[een nieuwe pagina aanmaken]].
* Gebruik overlegpagina's om indien nodig te overleggen of (drastische) wijzigingen toe te lichten. Onderteken je overleg met <nowiki>~~~~</nowiki>.


== Een paar tips ==
'''Een spelfout of onjuistheid aanpassen'''


Als een link rood onderstreept is, is dat een uitnodiging om een nieuw artikel te maken over dat onderwerp. Als je iets over het onderwerp van de rode link te vertellen hebt, klik dan op de rode tekst en schrijf over het onderwerp. Als het een bekend onderwerp is, zoek dan voor de zekerheid even of er niet al een ander artikel, met een iets andere titel, bestaat
Bovenaan de pagina staan een aantal tabbladen. Klik op het tabblad bewerken. Je kunt de aanpassing in het tekstvak aanbrengen.
* Klik onderaan op ‘wijzigingen bekijken’ om snel de huidige en nieuwe situatie te bekijken.
* Klik onderaan op bewerking ter controle te kijken om te zien hoe het eruit komt te zien wanneer je de pagina zou opslaan.
* Klik onderaan op ‘pagina opslaan’ wanneer je zeker bent van je wijziging. De wijziging wordt pas doorgevoerd wanneer je op ‘pagina opslaan’ hebt geklikt!
'''Een nieuwe pagina maken'''


== Algemeen ==
Wanneer je een nieuw artikel wilt schrijven, zorg dan altijd dat je zeker weet dat het artikel nog niet bestaat. Je kunt dit doen door op het onderwerp te zoeken met de zoekmachine. Zoek ook op verwante onderwerpen.
Wanneer blijkt dat de pagina al bestaat kun je het artikel aanvullen met jouw kennis. Wanneer de pagina nog niet bestaat kunt u boven de zoekbalk op het rode woord ‘aanmaken’ klikken. Je komt op een bewerkingspagina en kunt jouw artikel schrijven.


Het is de bedoeling dat veel mensen met een flinke dosis gezond verstand meeschrijven aan het WIKIVARIUM. Iedere bezoeker kan meedoen. Een naam opgeven of inloggen is niet verplicht, maar wel handig. Klik op een onderwerp dat je interesseert, waar je iets van af weet, en voeg er iets aan toe, verbeter een spelfout, of schrijf een mooi artikel. Een prima gelegenheid ook om de eigen kennis op te frissen.
Kijk voor meer basisbeginselen op [http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Snelcursus|blank snelcursus wikipedia]. Deze cursus duurt ongeveer 10 minuten, u kunt daarna direct aan de slag.
 
Wanneer u andere vragen heeft kunt u bij de [http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Hulp_en_beheer/Artikelen_bewerken|blank bewerkingstips van wikipedia] kijken.
'''Bestanden'''
 
Je kunt ook (aan het onderwerp gerelateerde) bestanden uploaden en gebruiken in artikelen. Wanneer je wilt weten hoe dit moet, ga dan naar de [http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Gebruik_van_bestanden|blank gebruik van bestanden-pagina] van Wikipedia.
Let op, het is belangrijk om rekening te houden met auteursrechten van bestanden die je op WIKIvarium wilt plaatsen. Regels hiervoor vindt je bij [http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Beleid_voor_gebruik_van_media|blank gebruik van mediabestanden] van wikipedia.
 
 
'''Servicepagina's WIKIvarium:'''
● [[Meedoen aan het WIKIvarium]] ● [[Spelregels]] ● [[Bewerkingstips]] ● [[WIKIvarium:Privacybeleid]] ● [[WIKIvarium:Algemeen voorbehoud]] ● [[WIKIvarium:Over WIKIvarium]] ●

Versie van 15 dec 2009 14:14

Bewerkingstips Bron: www.wikipedia.nl, de vrije encyclopedie.

Basisbeginselen

Een spelfout of onjuistheid aanpassen

Bovenaan de pagina staan een aantal tabbladen. Klik op het tabblad bewerken. Je kunt de aanpassing in het tekstvak aanbrengen.

  • Klik onderaan op ‘wijzigingen bekijken’ om snel de huidige en nieuwe situatie te bekijken.
  • Klik onderaan op bewerking ter controle te kijken om te zien hoe het eruit komt te zien wanneer je de pagina zou opslaan.
  • Klik onderaan op ‘pagina opslaan’ wanneer je zeker bent van je wijziging. De wijziging wordt pas doorgevoerd wanneer je op ‘pagina opslaan’ hebt geklikt!

Een nieuwe pagina maken

Wanneer je een nieuw artikel wilt schrijven, zorg dan altijd dat je zeker weet dat het artikel nog niet bestaat. Je kunt dit doen door op het onderwerp te zoeken met de zoekmachine. Zoek ook op verwante onderwerpen. Wanneer blijkt dat de pagina al bestaat kun je het artikel aanvullen met jouw kennis. Wanneer de pagina nog niet bestaat kunt u boven de zoekbalk op het rode woord ‘aanmaken’ klikken. Je komt op een bewerkingspagina en kunt jouw artikel schrijven.

Kijk voor meer basisbeginselen op snelcursus wikipedia. Deze cursus duurt ongeveer 10 minuten, u kunt daarna direct aan de slag.

Wanneer u andere vragen heeft kunt u bij de bewerkingstips van wikipedia kijken.

Bestanden

Je kunt ook (aan het onderwerp gerelateerde) bestanden uploaden en gebruiken in artikelen. Wanneer je wilt weten hoe dit moet, ga dan naar de gebruik van bestanden-pagina van Wikipedia. Let op, het is belangrijk om rekening te houden met auteursrechten van bestanden die je op WIKIvarium wilt plaatsen. Regels hiervoor vindt je bij gebruik van mediabestanden van wikipedia.


Servicepagina's WIKIvarium:Meedoen aan het WIKIvariumSpelregelsBewerkingstipsWIKIvarium:PrivacybeleidWIKIvarium:Algemeen voorbehoudWIKIvarium:Over WIKIvarium