Alarmeren

Uit WIKIvarium
(Doorverwezen vanaf Alarmmelding)
Ga naar: navigatie, zoeken

Alarmeren is van groot belang bij calamiteiten. Zonder een alarmmelding wordt er namelijk geen hulpverlening in gang gezet. Daarnaast zullen de mensen in de directe omgeving van de calamiteit gealarmeerd moeten worden, zodat zij eventueel hulp kunnen verlenen of de plaats van de calamiteit kunnen verlaten. Er zijn verschillende soorten alarmmeldingen:

Alarmering in geval van mensen met een beperking

Zo wordt u gewaarschuwd

Als er een noodsituatie is, wordt u meestal gewaarschuwd door de sirene. Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen, en luister naar de rampenzender. Soms waarschuwt de overheid u op een andere manier, bijvoorbeeld via geluidswagens. Doe dan precies wat er van u gevraagd wordt. Kunt u de waarschuwing niet horen? Spreek dan tevoren af of uw buren u op de hoogte brengen en houden van wat er aan de hand is. Vraag op straat omstanders om meer informatie en indien nodig of ze u willen helpen.

Zo wordt u verder geïnformeerd

Als dat nodig is, kan de rijksoverheid bij een nationale ramp zendtijd van de publieke omroepen eisen. Bij een noodsituatie kan de overheid er ook voor kiezen meer informatie te geven via de rampenzender. Is er een noodsituatie bij u in de buurt, dan is dit de regionale omroep. Vraag aan uw gemeente op welke frequentie u uw radio moet afstemmen, of kijk op www.roosrtv.nl. Houd onder meer ook teletekst, e-mail, mobiele telefoon of lichtkrant in de gaten.

Op internet informeert de overheid u via de website www.nederlandveilig.nl/noodsituaties. Is er iets gebeurd bij u in de omgeving en wordt dit niet gemeld op deze website? Kijk dan op de website van uw gemeente. Soms opent de gemeente een apart informatienummer bij een noodsituatie. Informeer bij uw gemeente welke middelen worden gebruikt om u te informeren.

In uw gemeente

Het kan zijn dat uw gemeente nog andere manieren heeft om u te waarschuwen of op de hoogte te houden bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld via een sms op uw mobiele telefoon.

Zo kunt U waarschuwen

Zorg er voor dat u altijd uw mobiele telefoon bij zich heeft. Of neem een "scheidsrechtersfluitje" mee zodat u in geval van nood anderen met dit fluitje kunt waarschuwen.

Persoonlijke instellingen