Luchtvaartongeval

Uit WIKIvarium
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Luchtvaartongeval

Een vliegtuig kan natuurlijk overal neerstorten, maar het risico is het grootst in de nabijheid van een vliegveld. Dat komt omdat de kans op neerstorten bij opstijgen en landen het grootst is. Een luchtvaartongeval heeft vaak grote gevolgen voor passagiers en bemanningsleden. Op 25 februari 2009 stortte er vliegtuig van de maatschappij Turkish Airlines afkomstig uit Istanbul neer in een weiland vlakbij Schiphol. Hierbij kwamen 9 mensen om het leven. De slachtoffers waren allemaal passagiers of bemanningsleden.

Ook zijn er luchtvaartongevallen waarbij de gevolgen voor mensen op de grond heel groot zijn. Bijvoorbeeld de Bijlmerramp: Op 4 oktober 1992 storte een Israelisch vrachtvliegtuig neer op bewoonde flats in de Amsterdamse Bijlmermeer (Bijlmerramp). Hierbij kwamen 43 mensen om het leven.

Let op: Een vliegtuig dat neerstort op zee of op groot open water valt onder ongeval op water.

Gevolgen

De gevolgen van een luchtvaartongeval kunnen erg uiteenlopen. Vaak zijn er veel slachtoffers, omdat sommige vliegtuigen wel 500 mensen kunnen vervoeren en in de meeste gevallen kunnen mensen de klap die het vliegtuig maakt bij een ongeval niet aan. Maar als het om een vrachtvliegtuig gaat kan het juist voornamelijk om materiële schade gaan. Ook hangen de gevolgen sterk af van de plek waar het vliegtuig neerstort. Bij de Bijlmerramp was er aanzienlijk meer schade in slachtoffers en in materieel, dan bij het luchtvaartongeval in het weiland bij schiphol. Op sommige plekken kan de hulpverlening moeilijk komen, denk aan een luchtvaartongeval in de bergen. Ook dit kan de gevolgen beïnvloeden.

Omdat het bij passagiersvluchten om veel mogelijke slachtoffers gaat moet er rekening worden gehouden met een groot aantal telefonische verzoeken. Hiervoor moet in sommige gevallen een informatienummer worden ingesteld. Dan is er nog de mogelijkheid van gevaarlijke stoffen aan boord van het neergestorte vliegtuig. Deze kunnen vergiftiging of explosies als gevolg hebben.

Wat doet de overheid?

De belangrijkste veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen door de vliegtuigmaatschappijen. Denk hierbij aan duidelijke veiligheidsinstructies voor passagiers, goed opgeleid personeel, zwemvesten, nooduitgangen e.d. Naar luchtvaartongevallen op Nederlands grondgebied wordt onderzoek gedaan door de raad van transportveiligheid. Na aanleiding van deze onderzoeken beslist de overheid of het noodzakelijk is om maatregelen te nemen.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u persoonlijk bij het ongeval betrokken bent:

  • Wanneer u hulp nodig heeft bij het verlaten van het vliegtuig in een noodtoestand, vertel dit dan van tevoren aan het personeel. Zij zijn getraind en kunnen u helpen;
  • Volg aanwijzingen van het personeel en van de autoriteiten op;
  • Blijf rustig en probeer te helpen waar u dit kunt.

Wanneer u informatie wilt over een vliegtuigramp:

  • Kijk naar Nederland 1 of luister naar Radio 1. Hier zal meer informatie worden verstrekt;
  • Bel voor informatie over eventuele slachtoffers met het informatienummer. Dit nummer wordt op televisie en op de radio vermeld.


Raadpleeg voor aanpak bij calamiteiten de volgende rubrieken:

Mensen met een: • Verstandelijke beperkingPsychische beperkingConditionele beperkingZintuiglijke beperkingLichamelijke beperkingNAH/AfasieSterk afwijkende lichaamslengteOuderen (65+)Kinderen (14 -)Tijdelijke beperkingLaaggeletterden en niet-Nederlandssprekenden

Persoonlijke instellingen